Glykemický index

Autor: | Publikované v kategóriach Nutričná poradňa, Šport Žiadne komentáre

 

Rôzne druhy potravín uvoľňujú svoju energiu rôzne rýchlo. Glykémia alebo krvný cukor je energia pripravená na okamžité použitie, glykemický index ukazuje ako rýchlo sa zjedená potravina na tento krvný cukor premení.

Vysoký glykemický index

vysoky_glykemicky_index
Po niektorých potravinách stúpa krvný cukor rýchlejšie. Najrýchlejší vzostup glykémie nastáva po zjedení jedla s indexom 100%, energia vo forme glykémie je často krát nadbytočná a telo si ju odloží ako tuk. Pri obrovskom fyzickom výkone sa oblasť ukladania tukov posúva vyššie a celú energiu prijatú v rýchlych sacharidoch dokáže tvoje telo využiť. Ak však sedíš za počítačom čítajúc tento článok a žerieš čipsy, ktoré majú vysoký glykemický index, za hodinku spotrebuješ všetku energiu, priberieš pár gramov tuku a dostaneš znova pocit hladu.

Nízky glykemický index

vysoky_glykemicky_indexPomalšie uvoľňovanie energie a trvalejší pocit zasýtenia ti poskytne jedlo s nižším glykemickým indexom. Držať krvný cukor v oblasti, kde je využitá celá prijatá energia, nepribrať a nemať pocit hladu, znamená pravidelne jesť počas dňa dobroty s indexom do 50%, maximálne 70% a v menšom množstve každé 3 hodiny. Takéto potraviny obsahujú málo tukov a zvyšujú fyzickú aj psychickú výkonnosť. Jesť 5 až 7 jedál denne je preto aj najefektívnejší spôsob ako nepribrať.

Úprava glykemického indexu

Okrem vlastného indexu potraviny ma na uvoľňovanie energie vplyv aj kombinácia s ďalším jedlom, napríklad vláknina, ktorá sa nachádza v zelenine spomaľuje uvoľňovanie energie, napchaj si preto celozrnné pečivo rajčinou, paprikou alebo šalátovým listom, aj v ovocí je veľa vlákniny. Kombinácia s bielkovinami a tukom tiež zníži index, ale zvýši celkovú energiu jedla, preto mierne uber sacharidy a pridaj šunku so syrom. Naopak taká tepelná úprava jedla zrýchľuje uvoľňovanie sacharidov, takže krátko varené zemiaky sú pre teba vhodnejšie ako pečená zemiaková glykobomba.

Glykemický index v tabuľke

Stručný prehľad niektorých indexov:

Komentáre

komentárov

Pridaj komentár